... er et morsomt uttrykk som vi ler en god del av her i Fjeldborgen. Adoptert fra min far, og velbrukt av meg når jeg skal gjøre noe litt sånn i farta, eller på slump. Da blir det tøtsj and go. Middag for eksempel. Min siste tøtsj- and-go-middag ble skikkelig vellykket, så her kommer oppskriften.
I fare for å bevege meg for langt over i matbloggenes verden har jeg lagt ved et bilde av spisebordet i rosa ettermiddagslys.
Ingrids tøtsj-and-go-RØDVINSGRYTE:
Man tager til 2 personer:
400-600 g biffkjøtt (alt ettersom hvor sulten man er), jeg fant 600g finfin mørbrad og hadde stort hell med dette
1 pastinakk, i terninger
1 sellerirot, i terninger
4-6 sjalottløk, delt i fire
3 fedd hvitløk, finhakket
3 gulrøtter, i terninger
1 boks hermetiserte cherrytomater
1 liten boks tomatpuré
1/2 dl rødvinseddik
1 1/2 dl rødvin
sukker
smør
1 stk kjøttfond (sånn geleaktig fra Knorr)
timian
rosmarin
bladpersille
creme fraiche
Start med å blanke løk og hvitløk i smør og sukker (ca 1-2 ts), før du har i rødvinseddiken. La dette reduseres til ca halvparten. Så har du i kjøttet som er skåret i biter på ca 2x2 cm, og bruner dette med rosmarin, timian og litt pepper. Når kjøttet er brunt er det på tide å ha i grønnsakene. La disse få kose seg litt i gryta, før du heller på rødvin, tomatboksen, tomatpuré, kjøttfond og en god skvett vann (omtrent litt mindre enn en tomatboks). Sett på lokk og la småkoke så lenge som du har tid til. Tre kvarter gjorde susen for kjøttet jeg brukte, og da var det fremdeles spenst i grønnsakene. Smak til med sukker og evt salt.
Grovhakket bladpersille gjør seg godt på toppen ved servering, og en klatt creme fraiche er heller ikke så dumt.
Server med hjemmelaget potetmos:
6 poteter kokt i terninger sammen med to fedd hvitløk. Most med fløte, meierismør, muskattnøtt, salt og pepper. Mmmm...