Det er visst skikkelig bra forhold for å plukke sopp nå. Jeg er egentlig glad i plukking generelt, men sopp har jeg ikke hatt spesielt mye hell med. Har ikke funnet de der fine hemmelige stedene ennå...
Flaks jeg har en tante som har en haug med sånne fine hemmelige steder, og en nese som er utviklet for å snuse seg frem til kantarell i alle former. På lørdag stakk hun nemlig innom en med en kilo kantarell, som hun kunne avse. Heldige oss!
(Glemte selvsagt å avbilde det lille lasset, før jeg var i ferd med forvelling og frysing av det jeg ikke brukte i maten den kvelden...)
Om du har nese for kantareller selv, kan du teste min
kantarellform (ingen hemlis at jeg digger mat i form!):
Du trenger (til 2x2 eller 1x4):
- Omtrent 250-300 gram bacon (jeg brukte en meget lite økonomisk variant av flesk denne gangen, og det ble godt, men det er bedre med bacon), i små biter
- 6-10 poteter i skiver
- 2-3 sjalottløk, finhakket
- 200-300 gram kantareller
- 2-3 fedd hvitløk, finhakket
- Gjerne friske urter, feks timian, rosmarin og/eller bladpersille
- Meierismør til steking
- Maldon og pepper
- 1 beger kremfløte
- Revet ost på toppen (jeg bruker Jarlsberg)
Rens og del sopp i passende biter, og forvell i min. fem minutter (til all veske er absorbert), ha i smør, sjalottløk og hvitløk og surr til alt er blankt og lekkert.
Stek baconet gyldent og bland med sopp og løk, smak til med salt og pepper (forsiktig med saltet om du bruker bacon).
Legg halvparten av de skivede potetene i bunnen av en smurt ildfast form, ha på litt salt og pepper og legg på sopp, løk og baconblandingen, gjerne finhakkede urter.
Legg resten av potetene på toppen, dryss med litt salt og pepper, hell på fløte og ha en passende mengde ost på toppen.
Sett inn i varm ovn (ca 220 grader) i omtrent en halv time. Server med en grønn salat med frisk dressing av en halv sitron, god olivenolje og salt og pepper. Lyst surdeigsbrød med godt smør og rødvin (gjerne en ripasso) gjør måltidet komplett.
God fornøyelse!