fredag 30. desember 2011

Nyttårsaioli
... eller bare aioli.
Innmari god er den iallefall, og nå deler jeg oppskriften. Perfekt følge på tapasbordet, himmelsk sammen med focaccia eller annet godt brød, og nydelig på saltpoteter.
Min oppskrift er fra Delicatessen, vår favorittrestaurant på Grünerløkka, og er kun litt modifisert av meg.


Du trenger:
 • Hvitløk - antall fedd etter eget ønske. Jeg bruker 4-6 fedd avhengig av størrelse.
 • Maldonsalt - en god klype
 • 1 helt egg og 1 eggeplomme
 • Ca. 5 dl solsikkeolje (viktig)
 • 1 sitronbåt
 • Omtrent 1,5 ts Dijonsennep
 • Omtrent 1,5 ts sherryeddik (jeg får tak i denne på Meny)
 • Litt pepper
 • Noen kvister finhakket bladpersille
En morter og en god håndmikser anbefales.
Jeg har forsøkt å bruke Kitchen Aiden, men det er for liten mengde til at den greier å få tak.


Start med å knuse hvitløk i morter sammen med saltet. Saltet hjelper til med å trekke fuktigheten ut av hvitløken slik at den blir lettere å knuse.
Knekk egg og sett straks i gang med å piske disse skummende. Jeg bruker høy hastighet på håndmikseren.
Når eggene er fyldige og skikkelig skummende, kan du begynne å helle i olje. Start veldig forsiktig med tynn stråle, mens vispen går på høy hastighet.
Ettersom du heller i oljen vil du merke at blandingen blir tykkere, og på bildene over ser du forskjellen på tykkelsen med henholdsvis 2,5 dl olje og 5 dl olje. Etterhvert kan du helle større mengde olje i og mikse godt.
Når all oljen er i, skal du ha en fyldig majones som danner "topper". Nå kan du tilsette alle godsakene; hvitløken, sennep, sherryeddik, sitron og pepper. Blandingen vil bli litt tynnere når du tilsetter veske, og det er derfor det er lurt å mikse den relativt tykk først.
Smak til med sennep, eddik og sitron (vær heller litt forsiktig i første omgang), og avslutt med finhakket bladpersille (persille fremmer smaken av hvitløk).


Det er mange som hevder at alle ingrediensene må ha samme temperatur. Jeg har prøvd begge deler, og noen ganger kan det være uheldig at eggene er kalde, mens oljen er romtemperert (det kan skille seg eller rett og slett ikke tykne). Derfor pleier jeg å legge eggene på benken en god stund før jeg skal i gang. I dag glemte jeg dette, og la derfor eggene i lunkent vann i en bolle mens jeg tilberedte hvitløken. Det gikk helt strålende.

Nå står det to boller deilig aioli i kjøleskapet, klare til å bli med på nyttårsfest i morgen. Vi pleier å ha tapas på nyttårsaften, det er så genialt at alle kan ta med seg litt mat hver, og at vertskapet slipper å stå med matlaging hele dagen i forkant. Knallgodt blir det også!


12 kommentarer:

 1. vi spiser med bare hvitløk i vi da og så går det veldig fint å lage den med vanlig olivenolje - det gjør vi i allefall - minimum mannen lager den foresten i en smal krukke for å komme skikkelig til - uten at man må "røre" i tilegg. GODT NYTT ÅR!!

  SvarSlett
 2. Aioli er fantastisk godt, og denne oppskriften må prøves ut :)

  SvarSlett
 3. Denne skal jeg prøve 1. nyttårsdag

  SvarSlett
 4. Ah, elsker delicatessen, så denne må jeg prøve. Men blir den like hvit som den de har, på bildene ser den litt mer gulaktig ut.

  SvarSlett
 5. MM, Delicatessen er min favoritt også, elsker brødet de har der;) Takk for at du deler med deg;) Godt Nytt år.

  SvarSlett
 6. Delicatessen! Der hadde mannen og jeg vår første date. Oslos kanskje beste tapas, mm!

  Godt nytt år :)

  SvarSlett
 7. nam, nam hjemmelaget aioli er bare så godt. Kan anbefale og bruke stavmikser, funker fint med kaldt egg og romtemperert olje :) Fin nyttårsfeiring til deg.

  SvarSlett
 8. Takk for fin oppskrift, aioli er kjempegodt! Godt nytt år!

  SvarSlett
 9. Takk for oppskrift! Digger Delicatessens aioli så denne må testes. Nam!

  SvarSlett
 10. Men såå gott- tack för den;) Önskar dig ett gott nytt år! Kram Johanna

  SvarSlett
 11. Takk for en super fristende oppskrift og for all inspirasjon og glede du har delt i bloggen din i 2011 ;)
  Hilsen Kristina i Kongsvinger

  SvarSlett
 12. Tusen takk. Har fått oppskriften på kort på Delicatessen, men hadde mistet den. Uansett er denne oppskriften du presenterer med fremgangsmåte mye bedre. Anbefales!!! :-)

  SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar! Jeg setter stor pris på hver og en.
Dersom du har et spørsmål du trenger svar på, ber jeg om å sende meg en e-post. Da er du nemlig sikker på å få svar: fjeldborgen@gmail.com :)

Les også