tirsdag 23. august 2011

Kantarell + oppskrift


Det er visst skikkelig bra forhold for å plukke sopp nå. Jeg er egentlig glad i plukking generelt, men sopp har jeg ikke hatt spesielt mye hell med. Har ikke funnet de der fine hemmelige stedene ennå...
Flaks jeg har en tante som har en haug med sånne fine hemmelige steder, og en nese som er utviklet for å snuse seg frem til kantarell i alle former. På lørdag stakk hun nemlig innom en med en kilo kantarell, som hun kunne avse. Heldige oss! (Glemte selvsagt å avbilde det lille lasset, før jeg var i ferd med forvelling og frysing av det jeg ikke brukte i maten den kvelden...)


Om du har nese for kantareller selv, kan du teste min kantarellform (ingen hemlis at jeg digger mat i form!):

Du trenger (til 2x2 eller 1x4):
  • Omtrent 250-300 gram bacon (jeg brukte en meget lite økonomisk variant av flesk denne gangen, og det ble godt, men det er bedre med bacon), i små biter
  • 6-10 poteter i skiver
  • 2-3 sjalottløk, finhakket
  • 200-300 gram kantareller
  • 2-3 fedd hvitløk, finhakket
  • Gjerne friske urter, feks timian, rosmarin og/eller bladpersille
  • Meierismør til steking
  • Maldon og pepper
  • 1 beger kremfløte
  • Revet ost på toppen (jeg bruker Jarlsberg)
Rens og del sopp i passende biter, og forvell i min. fem minutter (til all veske er absorbert), ha i smør, sjalottløk og hvitløk og surr til alt er blankt og lekkert.
Stek baconet gyldent og bland med sopp og løk, smak til med salt og pepper (forsiktig med saltet om du bruker bacon).
Legg halvparten av de skivede potetene i bunnen av en smurt ildfast form, ha på litt salt og pepper og legg på sopp, løk og baconblandingen, gjerne finhakkede urter.
Legg resten av potetene på toppen, dryss med litt salt og pepper, hell på fløte og ha en passende mengde ost på toppen.

Sett inn i varm ovn (ca 220 grader) i omtrent en halv time. Server med en grønn salat med frisk dressing av en halv sitron, god olivenolje og salt og pepper. Lyst surdeigsbrød med godt smør og rødvin (gjerne en ripasso) gjør måltidet komplett.

God fornøyelse!

20 kommentarer:

  1. Dette så utrolig GODT ut! Så lekkert du har dekket opp også. Herlige farger på porselen, puter og tepper. Alt matcher perfekt. :) Takk for fin inspirasjon. -Husfruas Memoarer-

    SvarSlett
  2. OI så heldig! Soppjakt er noe av det beste jeg vet. Timesvis i skogen med kurven på armen og skjerpet blikk. Fylte fryseren med kantarell, steinsopp og sort trompetsopp i fjor - og håper å kunne gjøre det samme i år igjen. Gleder meg til å sette i gang jakten!

    Skal jammen prøve ut den oppskriften din, hørtes helt heeeerlig ut!

    Kjempeglad i bloggen din, flotte Fjeldborghjemmet :)

    SvarSlett
  3. Guri, for en snill tante som både plukket soppen og gav den bort...

    Kantarell er fantastisk godt, og denne retten fikk det til å begynne å renne i munner her..hi..hi...

    Ha ei deilig uke! Smil og klemmer sendes din vei fra Oslo...

    SvarSlett
  4. Mmmmm dette ser og høres virkelig fristende ut!!!!!! Takk for inspirasjon og oppskrift.
    Virkelig et friskt hjem, vakre detaljer. Blir glad av å være her inne!

    Klem Marianne

    SvarSlett
  5. Den så utrolig god ut. Elsker kantareller!
    Takk for oppskrift!
    Ha en super dag :-)

    SvarSlett
  6. 1 kg. kantarell?!? OI du er heldig! :D
    Og denne retten inspirerer til soppjakt, makan til fristelse!
    Eg elsker kantarell, så denne retten vil bli prøvd ut snart!

    Takk for super blogg!

    Mvh Helene

    SvarSlett
  7. Mmmm... tennene løper i vann! Jeg har en svigermor som alltid finner de beste plukkestedene, være seg bær eller sopp. Kanskje det drypper litt på oss også ;)

    Vi holder på å pusse opp et gammelt hus og jeg må bare få takke for haugevis av inspirasjon som jeg finner her inne hos deg. Du får det til å klø i interiørfingrene mine:)

    Nydelig dag til deg!

    SvarSlett
  8. Oi, takk for tipset.
    Ser nydelig godt ut =)

    Et lite spm; er det høyglans hvit du har malt bordet med? Best med kost eller rull?

    SvarSlett
  9. Dette skal jeg prøve!!
    Vi er så heldig å ha en "hemmelig" kantarellplass like ved oss, så nå har jeg fryseren full av kantarell.

    Det så himla godt ut asså, takk for at du deler oppskriften!

    -Amalie

    SvarSlett
  10. Namnam - dette hørtes godt ut!! Er absolutt ingen sopplukker, men tror nesten jeg må finne noen i butikken nå...

    SvarSlett
  11. Dette så jo så godt ut, nydelige bilder hos deg alltid;)

    SvarSlett
  12. Det så godt ut.
    Elsker kantareller, men jeg er ei pingle når det gjelder å plukke sopp!!

    Ha en super dag!!

    SvarSlett
  13. ahh, høres kjempegodt ut! Bare så synd at jeg aldri kommer meg på sopptur, så da må jeg nok "jukse" og handle i butikken i steden.

    Lurer imidlertid på om hvor du har kjøpt ildfastformen? Den er jo bare så lekker!

    SvarSlett
  14. Å gurimalla, nå fikk jeg vann i munnen. Jeg elsker kantareller, og når det mikses med både bacon og fløte kan det vel ikke bli bedre? Denne skal prøves!

    SvarSlett
  15. Den oppskriften høres og ser god ut!
    Den skal jeg prøve, fikk lyst på den med en gang her jeg sitter!
    Ha en fin kveld!
    hilsen Ranveig

    SvarSlett
  16. Oh hello! No vart eg utrulig svolta, det såg berre heilt nydeleg ut! Og tenk å kunne "avsjå" ein KILO kantarell! Heldige du!

    SvarSlett
  17. Love your blog and your lovely home :)

    SvarSlett
  18. Der kom middagstipset sitt! jammi:)

    SvarSlett
  19. Herlig!! Elsker kantareller. Mannen min plukket kantareller for noen dager siden og da fant jeg en spennende oppskrift på nettet hvor man skulle steke soppen med sitronskall, ingefær, hvitløk, sjalottløk og helle over fløte til slutt. Det var supergodt. Man skulle ikke røre i soppen før væsken var fordampet igjen, ellers ville soppen blir kokt og ikke stekt. Gøy å prøve nye smaker!

    SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar! Jeg setter stor pris på hver og en.
Dersom du har et spørsmål du trenger svar på, ber jeg om å sende meg en e-post. Da er du nemlig sikker på å få svar: fjeldborgen@gmail.com :)

Les også