fredag 7. mars 2014

Been there: Mauritius / del 1.


Tåka ligger tjukt over fjorden, og selv om vi allerede skriver mars er det lite som minner om vår her hvor jeg befinner meg. Med en svær, sprellende baby i magen er det relativt uaktuelt å sette seg på et fly for å oppsøke sol og varme, så nå nøyer jeg meg med å mimre tilbake til fjorårets ferie.

I februar i fjor var vi nemlig med på en helt fantastisk 60-årsfeiring. Svigers inviterte oss med til deres drømmereisemål, Mauritius, og vi hadde en alldeles nydelig ferie i det mange ser for seg som "paradis", med kritthvite strender og turkist badevann perfekt for snorkling med sine lange korallbelter.

Mauritius har vært både portugisisk, nederlandsk, fransk og britisk koloni - noe som fortsatt gjenspeiles i et ganske unikt mangfold av både språk, kultur, religion og etnisitet. Siden 1992 har Mauritius vært en uavhengig republikk. Religionsfrihet er en rettighet befestet i grunnloven, og den lille øya er befolket av både hinduer, kristne, muslimer og buddhister, med en overvekt av hinduer (ca 50%). På flyet på vei ned så jeg en amerikansk film hvor alle hint av noe religiøst var sladdet (en jødisk mann gikk med kipa/kalott, og denne ble faktisk sladdet. Det samme med uttrykk som "Oh my God"!). Spennende for en gammel sosialantropologistudent må vite!

Øya er afrikansk, ligger utenfor Madagaskar i Det Indiske Hav, og vi befant oss på et mektig luksuriøst hotell på nordvestkysten, omtrent 45 minutters kjøring fra hovedstaden Port Louis.
Bildene over:
1. Vi "var i bryllup" hver eneste kveld! Rett utenfor suiten vår (ja, vi hadde da egen suite må vite) ble det nemlig rigget til seremoni hver kveld. De fleste giftet seg barbeinte i sanda, og spiste deretter bryllupsmiddagen sin i stråhytta på bildet. Denne stråhytta forandret forøvrig uttrykk hver kveld, og en småstressa dekoratør vrikket ut og inn med gardiner, møbler og blomster.
Med et fuktig tropisk klima og veldig gode temperaturer (vi var aldri ordentlig tørre på hele turen) tenkte jeg med skrekk og gru på å ha på seg en syntetisk brudekjole, som mange av brudene vi så hadde valgt...

2. Bassenget og hovedbygningen på hotellet by night. Til venstre var restauranten hvor vi inntok de fleste måltider, som hver dag var veldig gode. Maten er ikke overraskende preget av det store mangfoldet på øya, med en fusjon av indisk, kreolsk, afrikansk, europeisk og kinesisk. Mye godt! Særlig de indiske rettene falt i veldig god jord hos meg.

3. Vann og Mauritisk øl. Unødvendig å si at vi ble godt kjent med disse flaskene? :)

4. Som de fleste som har ligget på en strand i sydligere strøk sikkert har opplevd, møter man strandselgere. Også på Mauritius. Han her var fast bestemt på å selge oss perler, som han med sigaretten sin beviser at er ekte (hadde det vært en plastperle ville den tatt skade av den glødende sigaretten).
Alle foto: Vidar Aune Westrum


Vi var på storbybesøk i Port Louis og fikk oss en uforglemmelig runde på markedet.

Bildene over:

5, 6, 7. Det var stekende hett denne dagen. Imponerende hvordan handelen ute i den støvete, varme gata gikk for seg i heten.

8. Intet mindre enn en stor estetisk opplevelse inne på grønnsaksmarkedet. Jeg fikk lyst til å kjøpe ALT, og lage masse mat. Alt var eksponert så utrolig vakkert! Her har de noe å lære på Meny...

9. Sjekk den tomatstabelen!

10. Kunne ikke unngå å forevige denne kunden.

11. Havnen i Port Louis.


I løpet av helgen legger jeg ut en del 2 av denne drømmeferien!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar! Jeg setter stor pris på hver og en.
Dersom du har et spørsmål du trenger svar på, ber jeg om å sende meg en e-post. Da er du nemlig sikker på å få svar: fjeldborgen@gmail.com :)

Les også