▼
torsdag 30. august 2012
Laga sjøl: Kjøkkenbenk
Kjøkkenbenken vår har jeg opp gjennom årene fått veldig mange henvendelser om. Og det skjønner jeg jo, for da vi skulle legge flis på kjøkkenbenken var de ansatte som spørsmålstegn i flisebutikken, og vi fant fint lite informasjon på nett. Heldigvis møtte vi en kreativ fliseselger, som hjalp oss med å finne ut av hvordan vi skulle få oppfylt ønsket om en flislagt kjøkkenbenk.
Grunnen til at vi valgte fliser, var rett og slett fordi det ble for dyrt (og tungt) med betong, som vi egentlig ville ha, og at det var vanskelig å koble de mørke underskapene med trestruktur med en plate i tre. Det ble litt for mye tre for oss rett og slett. Laminat var uaktuelt, og corian eller stein lå langt utenfor vårt budsjett. Dermed flis!
Vi har brukt kvadratiske glassfliser, størrelse 10x10 cm (fra Megaflis, de var ikke lagerførte den gangen).
Tenkte jeg skulle gi en forholdsvis kort forklaring på hvordan vi laget kjøkkenbenken vår:
Basen er våtromsplater, som både er lette og stødige, og vanntette. Disse skar vi til selv, det vanskeligste var hullet til platetoppen, men det er vel litt kronglete uansett hvilket materiale man bruker. Så var det å sage glassfliser på en lånt flisekutter, ikke bare lett for noen som nesten var noviser på flislegging (vi la store gulvfliser i leiligheten vår i Oslo), før vi endelig kunne begynne å lime flisene på platene som lå skrudd fast til underskapene. Ganske nervepirrende, skal jeg hilse å si...
Heldigvis viste det seg at jeg var ganske god på flislegging, så mens mannen kuttet dem, var det jeg som la flisen på plass. Vi valgte lys grå fuge (og limet var hvitt, noe som var viktig da vi har brukt gjennomsiktig glassflis!), og etter at fugen var tørket hadde vi på en primer som gjør det enkelt å tørke av fugene og hindrer fuktighet å trenge ned.
Til slutt fikk vi hjelp med å legge silikonfuger langs alle kanter og langs vasken (etter at vask og platetopp var satt på plass), og etter anbefaling fra flisemannen vi fikk hjelp av på Megaflis, la vi en plastkant langs hele benken i skjøten mellom plate og kant. Det angrer vi på i dag, men gjort er gjort (den er limt). Tror grunnen til at han anbefalte det var fordi den er slitesterk kontra en fuge, noe som sikkert stemmer. Men den fanger mye smuler, som ikke alltid er like lette å få vekk... hehe, når jeg tenker på det, har vi sjeldent smuler på gulvet, så da har den jo en slags misjon allikevel!
Fordeler med flisebenk: annerledes (!), enkelt å holde rent, tåler varme gryter og panner, lite vedlikehold.
Ulemper: greier du å knuse en flis, blir det jo endel jobb for å erstatte den (vi har ennå ikke ødelagt noe på 4 år), skitt synes godt (men det er jo også en fordel på en kjøkkenbenk som helst bør være ren etter min mening), det er vanskelig å fjerne flekker fra fugene (sterk farge som tomat, gulrot, karri osv setter seg lett).
Den fine bollen (Pip Studio) på benken er en bursdagsgave - perfekt størrelse! Både til megaplommer og potetgull...
kjempefint
SvarSlettdere har virkelig et flott kjøkken
perfekt personlig miks mellom gammelt nytt, hyllevare og skreddersøm :)
klem fra
Åpent^hus
Veldig lekkert!
SvarSlettNydelig med fliser på kjøkkenbenken! Utrolig flott farge!
SvarSlettVi gjorde det samme der vi bodde før, og var kjempefornøyde.
Veldig praktisk når man setter fra seg varme kasseroller:-)
Så flott og utolig lekkert!!!
SvarSlettinteresting idea for the counter. I just love the blue bowl! Heather
SvarSlettI love the wood panelling in the kitchen and the lovely view from the window!
SvarSlettLekkert! Og nydelig farge!
SvarSlett-Synnøve-
Hvor er det bare FLOT !! God ide ... Dejlig blog du har !!! Har meldt mig som fast læser. En hilsen fra Danmark
SvarSlettFlotta bilder, alltid lika trevligt att titta in. Ha en trevlig helg.
SvarSlettSå kreativt og fint med sånn en benk :)
SvarSlettKjekt med noe ikke alle andre har!
God helg til deg.
Klem May Helen
Gooosj, for en nydelig farge på flisene også da!
SvarSlett