lørdag 31. desember 2011

Bloggeåret 2011 // vol.1


Nå fyrer jeg løs Fjeldborgs årskavalkade (hørtes så flott ut!) og ønsker med dette, alle dere fine leserne mine et riktig godt nytt år! Takk for det gamle!

fredag 30. desember 2011

Nyttårsaioli
... eller bare aioli.
Innmari god er den iallefall, og nå deler jeg oppskriften. Perfekt følge på tapasbordet, himmelsk sammen med focaccia eller annet godt brød, og nydelig på saltpoteter.
Min oppskrift er fra Delicatessen, vår favorittrestaurant på Grünerløkka, og er kun litt modifisert av meg.


Du trenger:
  • Hvitløk - antall fedd etter eget ønske. Jeg bruker 4-6 fedd avhengig av størrelse.
  • Maldonsalt - en god klype
  • 1 helt egg og 1 eggeplomme
  • Ca. 5 dl solsikkeolje (viktig)
  • 1 sitronbåt
  • Omtrent 1,5 ts Dijonsennep
  • Omtrent 1,5 ts sherryeddik (jeg får tak i denne på Meny)
  • Litt pepper
  • Noen kvister finhakket bladpersille
En morter og en god håndmikser anbefales.
Jeg har forsøkt å bruke Kitchen Aiden, men det er for liten mengde til at den greier å få tak.


Start med å knuse hvitløk i morter sammen med saltet. Saltet hjelper til med å trekke fuktigheten ut av hvitløken slik at den blir lettere å knuse.
Knekk egg og sett straks i gang med å piske disse skummende. Jeg bruker høy hastighet på håndmikseren.
Når eggene er fyldige og skikkelig skummende, kan du begynne å helle i olje. Start veldig forsiktig med tynn stråle, mens vispen går på høy hastighet.
Ettersom du heller i oljen vil du merke at blandingen blir tykkere, og på bildene over ser du forskjellen på tykkelsen med henholdsvis 2,5 dl olje og 5 dl olje. Etterhvert kan du helle større mengde olje i og mikse godt.
Når all oljen er i, skal du ha en fyldig majones som danner "topper". Nå kan du tilsette alle godsakene; hvitløken, sennep, sherryeddik, sitron og pepper. Blandingen vil bli litt tynnere når du tilsetter veske, og det er derfor det er lurt å mikse den relativt tykk først.
Smak til med sennep, eddik og sitron (vær heller litt forsiktig i første omgang), og avslutt med finhakket bladpersille (persille fremmer smaken av hvitløk).


Det er mange som hevder at alle ingrediensene må ha samme temperatur. Jeg har prøvd begge deler, og noen ganger kan det være uheldig at eggene er kalde, mens oljen er romtemperert (det kan skille seg eller rett og slett ikke tykne). Derfor pleier jeg å legge eggene på benken en god stund før jeg skal i gang. I dag glemte jeg dette, og la derfor eggene i lunkent vann i en bolle mens jeg tilberedte hvitløken. Det gikk helt strålende.

Nå står det to boller deilig aioli i kjøleskapet, klare til å bli med på nyttårsfest i morgen. Vi pleier å ha tapas på nyttårsaften, det er så genialt at alle kan ta med seg litt mat hver, og at vertskapet slipper å stå med matlaging hele dagen i forkant. Knallgodt blir det også!


torsdag 29. desember 2011

Snart nytt år


Tre dager til januar, og jeg er snart helt klar. Har iallefall ny kalender på kontordøra. Det er flinke Jeanette som har laget den for Mollie Makes, og den er spekket med fine bilder og søte sitater. Så fin!


I dag er det litt sånn fikse og ordne dag hos oss. Operasjon rydde på kontor og inni klesskap er igangsatt. Så får vi se hvor langt vi kommer. Det er mye å ta av nemlig. Men mest har jeg lyst til å sy... Stykkene er til og med klippet ferdig, så det er egentlig bare å sette i gang...

I morgen planlegger jeg å gi bort min, intet mindre enn, fantastiske aiolioppskrift (den lager jeg nemlig hvert år til nyttårsaftenens tapasbord). So long!

mandag 26. desember 2011

God romjul!


Vi har feiret fin jul hjemme hos oss selv for første gang. Ordentlig hyggelig, og selv om det jo er litt "jobb", frister det helt klart til gjentakelse. Bildene over er av julaftenens borddekking; linduk, hvitt glitter, granbar, blanke julekuler og vakre hvite nelliker i oldefars gamle teservise.
Og nå er de gode romjulsdagene skikkelig i gang. Bare få litt av klesvasken unna nå, så er vi klare for mange dager med bok, turer, spill og enda litt mer mat og styrkedrikk.

Jul er koselige greier, håper alle har hatt en strålende feiring!


mandag 19. desember 2011

Smygende julestemning
I går kom det litt julestemning snikende. Vi var på tradisjonsrik juletrehogst, og det hjalp veldig på følelsen av at det bare er 5 dager til julaften. Satser på pynting av tre i kveld eller i morgen, vi. Blir ofte litt stress å pynte lille julaften, synes jeg. Da er det andre ting vi må fikse.
Huset er på langt nær juleferdig, men med et godt gammeldags skippertak i dag, tror jeg at jeg kommer langt. Håper det...

Ha en fin uke, i innspurten!

torsdag 15. desember 2011

Det jules.


Det jules stadig mer i Fjeldborgen. Rosa julestjerne og rosa svibler. Noen nye puter. Hvitt, sort, rosa. Varme skinnfeller på benken. De aller fleste gavene er pakket inn. Gløgg drikkes.
Fin tid, dette. Selv om det er litt hektisk akkurat nå.
Og noe er malt grått! Har eksperimentert litt og malt endel vaser også. Liker vase og møbel malt i samme farge.
I helgen skal det lages konfekt, rulles litt nougatmarsipan og hugges et pjuskete juletre. I år skal vi ha juletreet i hallen. Tror det blir fint.
Skal du ha vanlig juletre i år?

Riktig god natt herfra!

onsdag 14. desember 2011

Bilderas fra 13


Stålsett deg for et bilderas fra 13! Fine dager i butikken nå mot jul, og vi holder åpent hver dag, til og med på søndag. Lampene fra Heico er på plass, og jeg digger rådyrtroféet... Nå sitter vi og snakker om hvor vi kunne hatt det her hjemme...


Fine skoleplansjer, og den fineste barnesenga. Og fiiiiine kaninen!


Sopplampe, Jac Jacobsen lampe i den flotteste mintgrønne fargen, nydelig rød husmorstol fra Ero og herlige vintagekjoler.
Er det rart jeg liker meg her?

Velkommen til skattejakt på 13!

tirsdag 13. desember 2011

Søndagstur
Egentlig ville jeg vise dere hvor mye fint vi har på 13 nå, men jeg er kameraløs i dag, så det blir bilder fra søndagsturen istedet. Den gikk endelig til vår favorittstrand (det var altfor lenge siden forrige tur dit). Vi liker å dra på stranda om vinteren også, vi.
Ikke akkurat slikt vær som på bildene for øyeblikket... Landskap innpakket i frost gir jo litt mer julestemning enn stormen vi har på østlandet i dag...
Med hjem fra tur fulgte det selvsagt en hel del drivved, et bittelite juletre og noen einerkvister. Naturen må med inn!

Satser på å vise noen fine 13-bilder i morgen.
So long!

mandag 12. desember 2011

WoodwallVi er veldig heldige. Årets første julegave er nemlig i hus. Og ikke bare dét, den er skrudd opp og tatt i bruk også.
Vårt gamle hus er ikke isolert, og når kulda setter inn er vi helt avhengige av vedfyring for å holde varmen. Nå slipper vi å fly ut i hønsehuset etter ved hver kveld, for denne fine (og veldig praktiske) saken rommer utrolig mye (hele tre blå ikeaposer var fulle, og da var det enda plass til mer)!
Finingen heter Woodwall og er fra Rais. Og det er svigers som skal ha takk for en litt tidlig julegave... tusen TAKK!

Fin ukestart folks!

fredag 9. desember 2011

De fineste lamper...
... finner du nå på 13!
Jeg har tatt inn de vanvittig fine lampene fra Heico til 13, og i dag er de å finne i butikken. I tillegg til kaniner og rådyrstrofé, har vi rød fluesopp og liten lilla fluesopp.
Supre som lampe på barnerommet, og da de gir et dust lys kan de også brukes som nattlampe.
Passer dessuten perfekt til litt barnslige voksne (meg), som liker morsomme ting i stua, på kontoret, i gangen eller på soverommet.
Åh, jeg gleder meg til å være i butikken til uka (vi holder oppe hver dag, også søndag)!
Men først er det helg, og fri og masse avslapping etter en meget intens uke med blant annet malekost og maskeringstape...

Fin helg folkens!

mandag 5. desember 2011

Bloggebord


Jeg dekket et skikkelig bloggebord til pinnekjøttmåltidet på lørdag: tapet fra Glansdagen fikk jobben som løper på midten av bordet, serviettene fra Iittala fikk jeg også på Glansdagen, sammen med de fine vannglassene fra Holmegaard... De fine lyshusene fra Kähler har havnet i hus pga bloggen, og serviettpynten kommer fra bloggvenninne Anne.
Faktisk helt tilfeldig, og ganske morsomt da jeg oppdaget hvor bloggifisert bordet ble. Maten hadde heldigvis ingenting med blogging å gjøre... God ble den iallefall.

Ny uke, og jeg står på farten til Oslo. Mange dager i fine byen står på programmet. Har gledet meg til dette!
Fin ukestart til deg også!

fredag 2. desember 2011

Julepyntegren.


Det har vært vakker, solfylt og kjølig fredag i dag!
En julepyntet gren har funnet veien til over bokhylla, mest gammel, men bittelitt ny pynt. Gullgirlanderen er fra Ikea, og ny av året.
Selv om det ikke er snø ennå, sniker julestemningen seg stadig nærmere.
Nå står attpåtil karamellpuddingen i ovnen, og pinnekjøttet ligger i vann.
I morgen går nemlig vårt årlige pinnekjøttlag av stabelen. Mmm, sier jeg bare.


Vinterpels på den vakreste katten...

Herlig helg alle!