søndag 27. februar 2011

Søndagsmat

I dag ramler jeg innom med en oppskrift på chili con carne. Perfekt søndagsmat, også fordi den er knallgod dagen etter, og det er digg å ha ferdig middag på en mandag...
Oppskriften er i utgangspunktet Jamie Oliver sin, men etterhvert er den videreutviklet av meg.

Til 2 voksne (sultne) personer som vil ha middagen klar også på mandag, trenger du:

omtrent 600 g karbonadedeig
1 stor gul løk, grovhakket
3-4 fedd hvitløk, finhakket
1/2 rød chili, finhakket
olje til steking
litt sukker
salt
1 god teskje chilipulver
1 1/2 teskje spisskummen
1/2 teskje korianderfrø/pulver
ca 1 spiseskje godt kakaopulver eller noen biter mørk sjokolade
1 god teskje kanel
2 bokser grovhakkete hermetiske tomater
1 boks brune bønner/grytebønner
1 liten boks tomatpuré
noen soltørkede tomater i olje, kjørt til puré med feks stavmikser
ca 1 1/2 dl vann
frisk koriander

Ris, guacamole, rømme, yoghurt naturell og varme nachos er godt til.

Start med å hakke og kutte det som skal hakkes og kuttes. Greit å ha alt klart.
Stek løk og hvitløk blankt i litt olje og strø på litt sukker. Ha deretter i chili, chilipulver, spisskummen og korianderpulver og bland godt. Ha evt i litt mer olje om det blir tørt.
Nå kan du ha i karbonadedeigen og brune denne i krydder- og løkblandingen.
Så er det dags for tomatboksene og begge puréene, samt kakao og kanel. Ha i passe mengde vann og litt salt.
Det er lurt å legge et matpapir mellom lokket og panna når retten nå skal koke og godgjøre seg. Da tykner den nemlig utmerket.
La alt stå og godgjøre seg på lav varme så lenge som du har tid til, og minimum en halv time.
I mellomtiden lager du guacamole, koker ris og varmer nachos. Som regel rekker jeg å rydde kjøkkenet også, mens maten koker seg ferdig.
Til slutt har jeg i bønnene (som det er lurt å skylle først), smaker til med mer salt og drysser frisk koriander over, åpner to pils og nyter!

Dagen etter bruker vi ofte å variere med å fylle den oppvarmede chilien i tortillas, og ha på ost, mais, rømme og guacamole, så blir den litt "ny".

Denne maten lagde jeg forrige søndag... I dag har vi bestilt take-away. Fra restauranten Chili! 
Sløv søndag ønskes til deg som titter innom!

14 kommentarer:

  1. Nam nam.. Synes jeg kjenner lukta helt til Gokstadryggen;)
    Klem Anki

    SvarSlett
  2. Og der hadde jeg mandagsmiddagen klar.
    Det så knallgodt ut!!

    SvarSlett
  3. Slurp! Nå fikk jeg vann i munnen her...ikke så feminint kanskje, men et kjempekomplement til deg ;)

    Fin søndag! :)

    SvarSlett
  4. noe med det beste vi vet :) tips! Rema1000 har bønner og hakkede tomater i chillisaus.. bruker bare disse nå :)

    SvarSlett
  5. Mmm...det høres ikke vondt ut:) Fortsatt god søndag.

    Lena

    SvarSlett
  6. Chili con carne er en sikker vinner her i huset også. Ikke riktig så innholdsrik som din, men...
    Ha en fin søndag du også.
    :-)

    SvarSlett
  7. Oj, jeg ble rett og slett akutt sulten! Det så og hørtes utrolig godt ut. Skal garantert prøves ganske snart. Det er nemlig målet mitt, nå som vi endelig er på plass i nytt hus, at jeg skal bli mye flinkere og mer kreativ med middagen.. Og prøve minst en ny oppskrift hver uke. Kjempefine matbilder du tar også, ikke like lett bestnadig det.
    Nei, nå må jeg gå å lage meg en brødskive..:)
    klem

    SvarSlett
  8. Hmmm det så godt ut, og da vet jeg ihvertfall hva vi skal prøve i helga.....
    Ha en fin søndag
    klem victoria

    SvarSlett
  9. Oh my, det så skikkelig snadder ut!! Oppskriften er herved spart :-)

    SvarSlett
  10. Nammis, så veldig godt ut! Må nok prøves ut her i huset :)
    Alltid godt å kunne slippe å tenke på middag mandags ettermiddag.

    Ha en fin dag!

    Klem Ida :)

    SvarSlett
  11. Å nammest!
    Lurer på om jeg rett og slett skal printe ut dette blogginnlegget og ta meg en tur på butikken, for detta så både enkelt og raskt ut gitt! Takk for fantastisk tips og inspirasjon! Ha en deilig mandag.
    Hilsen Caza

    SvarSlett
  12. Ok, må bare opplyse om at den chili con carnen din er den absolutt beste jeg har laget hittil og den beste jeg noensinne har smakt. Jeg bøyer meg i støvet og takker deg dypt og inderlig av hele mitt hjerte for at du delte denne oppskriften!
    Ha en vidunderlig dag!
    Hilsen Caza

    SvarSlett

Tusen takk for at du tar deg tid til å legge igjen en kommentar! Jeg setter stor pris på hver og en.
Dersom du har et spørsmål du trenger svar på, ber jeg om å sende meg en e-post. Da er du nemlig sikker på å få svar: fjeldborgen@gmail.com :)